Overeenkomsten en verschillen

Steeds meer Nederlanders zien kansen liggen op de Scandinavische markt. Er zijn veel overeenkomsten tussen de Scandinavische landen, maar naast de overeenkomsten zijn er ook verschillen tussen Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Om niemand voor het hoofd te stoten tijdens de onderhandelingen, is het van belang om op de hoogte te zijn van zowel de overeenkomsten als de verschillende tussen deze landen.

Overeenkomsten tussen Scandinavische landen

Hoewel er natuurlijk altijd verschillen zijn tussen buurlanden, kijk maar naar Nederland en Duitsland bijvoorbeeld, zijn er ook een aantal overeenkomsten tussen de Denen, Finnen, Noren en Zweden.

1. Dezelfde taal

Zowel letterlijk als figuurlijk, spreken mensen uit alle Scandinavische landen “dezelfde taal” als Nederlanders. De open en over het algemeen informele sfeer en gebruiken van Scandinavië lijken erg op die van Nederland. De voertaal bij zakelijke evenementen is doorgaans Engels, wat de meeste Nederlanders prima spreken en verstaan.

2. Punctualiteit

Scandinaviërs zijn erg punctueel. Het is dan ook belangrijk om op tijd te komen en niet vijf minuten later. Bovendien heerst sterk de mentaliteit “afspraak is afspraak”. Als het onverhoopt niet lukt om op tijd te komen of wanneer een afspraak geannuleerd moet worden, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten weten om irritatie bij de Scandinaviër te voorkomen.

3. Sterke scheiding tussen werk en privé

Op de werkvloer en bij zakelijke bijeenkomsten is er over het algemeen weinig ruimte voor “small talk”. Er wordt vrijwel direct over gegaan op de orde van de dag. Hier staat tegenover dat de Denen, Finnen, Noren en Zweden zeer gesteld zijn op hun vrije tijd. Om deze reden worden afspraken zo veel mogelijk in de ochtend gepland. Zo kunnen zij weer op tijd naar huis.

4. Innovatief

De Scandinavische landen worden wereldwijd gerespecteerd en geprezen om hun kennis en vooruitstrevende techniek. Scandinavië is in feite één grote kenniseconomie en er wordt dan ook veel geïnvesteerd in research en development.

5. Welvarend

Het grootste gedeelte van de Scandinavische bevolking is relatief welvarend, wat ertoe heeft geleid dat de landen alle vier een hoge koopkracht kennen.

6. Gelijkheid

Gelijkheid en democratie staan in Scandinavië hoog in het vaandel. Dit uit zich vaak in platte organisaties met korte lijnen, waardoor het relatief gemakkelijk is om in gesprek te komen met een manager of de directeur van een bedrijf, zonder dat er een tussenpersoon aan te pas moet komen.

7. E-business

Scandinavië kent een grote online business en de inwoners zijn verder dan de meeste Europeanen wanneer het aankomt op online aankopen. Zij ervaren landgrenzen over het algemeen niet als een drempel en vinden het dan ook geen enkel probleem om online iets te bestellen bij een bedrijf dat in het buitenland gevestigd is. Hierdoor zijn ook de Scandinavische winkels gedwongen om online bestellen mogelijk te maken.

Verschillen tussen Scandinavische landen

Toch is het ene land het andere niet: ook al zijn het buurlanden, er zijn toch subtiele verschillen tussen Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden op het gebied van gewoontes en handelen.

Denemarken

Van de Scandinaviërs lijken de Denen misschien nog wel het meest op Nederlanders met een down-to-earthmentaliteit en droge, ietwat ironische humor. Bovendien is de Deense cultuur bijzonder informeel: hoewel ze in zakelijke besprekingen direct over willen gaan op de orde van de dag, is hun kleding meestal informeel, waardoor hun gast zich “overdressed” kan voelen. De open en spraakzame Denen proberen hun gasten op hun gemak te laten voelen en zullen snel overgaan op het aanspreken met “je” en de voornaam.

Finland

Van de Scandinavische landen is Finland het meest gereserveerd: in de communicatie wordt er veel geluisterd en weinig gesproken. Lichaamstaal wordt door de Finnen gezien als een teken van onzekerheid. Finnen worden vooral overtuigd door sterke, feitelijke mededelingen. Verzachtende woorden zoals “misschien” en “een beetje”, moeten dan ook vermeden worden. Het wordt door de Fin op prijs gesteld om correct en niet al te persoonlijk aangesproken te worden, bij voorkeur bij zijn titel. Ook begroetingen blijven afstandelijk: zowel bij de aankomst als het vertrek van een van beide partijen zullen gepaard gaan met een handdruk, zelfs onder vrienden. In zakelijke overeenkomsten wordt de no-nonsense cultuur van Finland vertaald naar een snelle besluitvorming en zal de Fin vrijwel direct na het maken van de afspraak actie ondernemen, ook als een afspraak enkel mondeling gemaakt is.

Noorwegen

Noorwegen lijkt qua mentaliteit redelijk veel op Denemarken. Net als de Denen zijn de Noren doorgaans informeel gekleed, ook bij formelere gelegenheden. De open cultuur maakt het gemakkelijk om binnen te komen bij bijvoorbeeld de overheid en particuliere sector. Noren zijn geïnteresseerd in hun handelspartner en zullen eerder een zakenlunch plannen om elkaar beter te leren kennen, dan om daadwerkelijk zaken te bespreken. De Noren hebben niet zo’n hoge pet op van prijsvechters. Zij betalen liever iets meer voor goede kwaliteit en zullen dan ook geen harde prijsonderhandelingen voeren. Wel kan het enige tijd duren voor de Noren hun beslissing hebben gemaakt. Dit is dus iets waar rekening mee gehouden dient te worden tijdens het onderhandelingsproces.

Zweden

Van oudsher is er een goede band tussen de Nederlanders en de Zweden. Om deze reden wordt Zweden vaak als opstapje gezien naar handel met de andere Scandinavische landen. Zweden zijn zakelijke mensen en afspraken worden dan ook vaak weken van tevoren ingepland. Zo hebben zij de tijd om zich voor te bereiden op de zakelijke aangelegenheden. Dit verwachten zij ook van hun handelspartner: wie zaken wil doen in Zweden, doet er goed aan om visitekaartjes, brochures en een heldere presentatie mee te nemen. Tijdens de presentatie zal de Zweed vooral geïnteresseerd zijn in feiten, getallen en grafieken. Omdat er vaak veel mensen worden betrokken bij het beslissingsproces, kan het lang duren voor een knoop is doorgehakt.

Ondernemen in Scandinavië

Denkt u eraan om te ondernemen in Scandinavië of handel te drijven met een of meerdere Scandinavische landen? HST Groep verzorgt het vervoer van uw goederen snel en tegen een aantrekkelijk tarief. Voor meer informatie over onze diensten kunt u contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte aanvragen.

10

Stel je vraag

Vul hieronder jouw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Let op: particuliere aanvragen nemen wij niet in behandeling.

  • Uw gegevens

  • Omschrijving

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.